четвер, 26 жовтня 2023 р.

Вітаємо з Днем української мови та писемності!!!

        

Ми – українці. Живемо у вільній незалежній державі – Україні. Незважаючи на безліч заборон минулих років, наша мова вистояла та зміцніла! А мова в нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа нашого народу.

Рідна мова це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається рідною та зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, їх духовне надбання, також рідною мовою називають мову її народу. Українською мовою у світі послуговуються приблизно від 40 до 45 млн осіб; вона є другою чи третьою слов'янською мовою за кількістю мовців  та входить до третього десятка найпоширеніших мов світу. З кожним роком українська мова розквітає: носіїв рідної мови стає дедалі більше, молодь все частіше популяризує українську в соцмережах та спонукає до її вжитку у мовленні.                                                                             

8 липня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ про зміну дати святкування з 9 листопада на 27 жовтня. Зміни були внесені через перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар. Упродовж століть українська мова, так само як і її носії – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав.

Вшановуючи рідну мову, Бердянська гімназія № 3 «Сузір’я» провела відео марафон «Мова – генетичний код нації». Є мова – є Україна. Учні гімназії знаходяться зараз у різних куточках Європи, США, Канади. Кожен з них є носієм української мови, волонтером з підтримки й розвитку мови Батьківщини. Тому діти 2-11 класів створювали для Марафону плакати, кросенси, кросворди, читали вірші. Це наш ПОДАРУНОК рідній українській мові на честь її свята.                                                                                         

Давньогрецький філософ Сократ закарбував у віках мудрість: «Заговори, щоб я тебе побачив». Саме в розмові людина виявляє свою приналежність до певної культури. 

 

Друзі, говорімо українською, щоб нас побачив світ, побачив успіх України, її духовні та інтелектуальні надбання! 

Вчімо українську та шануймо її! 


Немає коментарів:

Дописати коментар